top of page

Osteopatia

Osteopatian tavoitteena on tuki- ja liikuntaelimistön toimintakyvyn palauttaminen ja ylläpitäminen. Osteopatia on tutkitusti tehokas hoitomuoto, jonka hoitomenetelmien vaikuttavuus on osoitettu useissa tieteellisissä tutkimuksissa.

Ortopedinen osteopaatti on manuaaliterapeutti joka tutkii, hoitaa manuaalisesti ja antaa työkalut ennaltaehkäistä kehon kiputiloja mm. ohjaamalla kuntouttavia harjoitteita. Osteopaatin hoidossa vaivan syyn selvittäminen on keskeistä, sillä pelkkä oireen hoitaminen ei ole pitkäjänteistä. Lähes yhtä tärkeää on jatkohoidon tarpeen tunnistaminen. Yleisimpiä vaivoja, joiden vuoksi osteopaatin vastaanotolle hakeudutaan, ovat:

Selkäkipu

Niska-hartiaongelmat

Raajojen puutuminen

Stressi

Päänsärky

Huimaus

Urheiluvammat

Purennan toimintahäiriöt

Tinnitus

Hoidossa käytetään manuaaliterapian tekniikoita kuten nivelten liikehoitoa, triggerkäsittelyä, hierontaa, manipulaatiota, terapeuttista harjoittelua ja näiden yhdistelmiä. Yksilöllisellä, terapeuttisella harjoittelulla vaivan omahoito käsittelyiden jälkeen on mielekkäämpää ja se on myös vaivojen ennaltaehkäisyn kannalta olennaista. Osteopatiakäsittelyn lisäksi hoidon vaikutusta voi tukea esimerkiksi akupunktiolla, jolla hoidetaan erilaisia tuki- ja liikuntaelinten kiputiloja. Varsinkin niska- ja pääkipujen sekä migreenin hoidosta akupunktion hyödyistä on vahvaa tutkimusnäyttöä. Myös erilaiset kulumavaivat ja akuutit alaselän kiputilat reagoivat hyvin akupunktioon.

 

Suomessa Ortopedinen osteopaatti on virallinen, Valviran rekisteröimä terveydenhuollon ammattilainen. Ortopediseksi Osteopaatiksi opiskellaan neljä vuotta ja pohjakoulutuksena vaaditaan terveydenalan perustutkinto. Ortopedinen osteopaatti on tuki- ja liikuntaelinvaivojen asiantuntija, joka omaa laajan ihmisen anatomian ja fysiologian tuntemuksen. Osteopaatti hallitsee lisäksi sekä ääreis- että keskushermoston toiminnan, patofysiologiset tilat ja käyttää osaamistaan erotusdiagnostisessa tutkimisessa vaivan selvittämiseksi. Lisäksi osteopaatti osaa ottaa huomioon eri ikäisten ihmisten työ- ja urheiluperäiset tuki- ja liikuntaelinvaivat. 

bottom of page